Scroll Top

Werken met een werkbak

De regels voor het werken met een werkbak zijn vanaf 1 juli 2020 aangescherpt.

Bij het werken op hoogte kan gebruik worden gemaakt van een hijs- of hefmachine met een al dan niet geïntegreerde werkbak. Een dergelijke machine moet voor personenvervoer zijn bedoeld en ingericht, en op een juiste manier worden gebruikt. Iedereen die in een werkbak staat, moet er van op aan kunnen dat veiligheid is gegarandeerd. Daarvoor zijn de regels aangescherpt.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten om artikel 7.23d van het Arbeidsomstandigheden besluit per 1 juli 2020 te wijzigen. Doel van de wijziging is om het onterecht gebruik van werkbakken terug te dringen aan hijswerktuigen, welke niet specifiek door de fabrikant van de machine geschikt zijn verklaard voor het verplaatsen van personen.

Werken met een werkbak

Het werken vanuit een werkbak of een werkplatform hangend aan een hijswerktuig (kraan) is in beginsel verboden. Door het veelvuldig oneigenlijk gebruik van werkbakken en werkplatforms, ingegeven door Arbobesluit artikel 7.23d (oud), heeft de wetgever dit genoemde artikel aangescherpt.

In uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden mag vanuit een werkbak aan een kraan worden gewerkt. Sinds 1 juli moet dit echter wel vooraf worden gemeld bij ISZW.

De basis van deze wijziging houdt in dat het heffen en verplaatsen van personen alleen mag gebeuren in daartoe specifiek ontworpen arbeidsmiddelen.

Koopt of huurt u dus een hijs- of hefmachine met geïntegreerde werkbak om op hoogte te werken? Dan moet deze machine bedoeld en ingericht zijn voor personenvervoer en voldoen aan de betreffende veiligheidseisen van het Warenwetbesluit Machines. Dat resulteert in een CE-markering op deze hijs- of hefmachine.

Bg Lift M400 Compactkraan met Manbak
Werk in de werkbakken

U moet het werk vanuit de werkbakken doen. U mag niet in en uit de werkbak stappen op niet draagkrachtige ondergronden om op hoogte te werken.

Bg Lift M250 Minihijskraan Minirupshijskraan Compactkraan

Bg Lift Minihijskranen zijn specifiek ontworpen

De minihijskranen van Bg Lift zijn dan ook specifiek ontworpen en goedgekeurd om te dienen als hijskraan en hoogwerker met een EN280 goedkeuring. Deze mogelijkheid is bij het aanschaffen van een minihijskraan van Bg Lift een optie. Daardoor kunt u indien de optie en dus goedkeuring aanwezig is gewoon gebruik maken van de werkbak in combinatie met onze minihijskranen.

Bg Lift Minihijskranen:
Compact
Krachtig
Precisie
Veilig
Manbak Bg Lift Minihijskranen

hoogwerker en hijskraan in één?

Het innoverende Minihijskraan merk Bg Lift maakt dat mogelijk.

Alle modellen zijn (optioneel) uit te rusten met een 2 persoons werkbak. Waardoor je een minihijskraan en hoogwerker kunt combineren in één machine.

De compactkranen zijn ontworpen met EN280 goedkeuring. Dit is een unieke eigenschap van deze compacte kranen. Niet investeren in 2 machines maar in 1. Wie wil dat nou niet?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Volg ons op social media:

Klantenservice

Antwoord op al uw vragen

Neem contact met ons op.

0497 57 38 71

Of neem contact met ons via het Contactformulier

Klantenservice
Privacy Voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan het zijn dat er via uw browser informatie van specifieke diensten wordt opgeslagen, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die wij aanbieden.