Ontwikkelingen gaan hard

Bg Lift M250 Li-ion

Ontwikkelingen gaan hard

Het aanbod compact kranen is ruim en de ontwikkelingen gaan hard. Momenteel komen er steeds meer elektrische varianten beschikbaar op de markt. Zo ook de Bg Lift M250 Li-ion welke op een niet al te lange termijn wordt verwacht.

De overgang naar volledig elektrisch is onvermijdelijk vooral omdat de markt steeds hogere milieuprestaties eist, het is alleen de vraag op welke termijn dit ook werkelijk te realiseren is. Fossiele brandstoffen worden steeds schaarser en ontwikkelingen in elektrische aandrijving en opslag gaan snel voorruit. De grootste uitdaging die voor ons ligt is de opslag en laadtijd van elektrische apparatuur.

Elektrische kranen hebben vele voordelen:


  • Geen uitstoot
  • Geen geluidsoverlast
  • Altijd in een gesloten omgevingen kunnen werken
  • De mogelijkheid tot het laden waar stroom aanwezig is
  • Onderhoudsvriendelijk
Bg Lift M250 Li-ion

Foto van de M250 Li-ion op Bauma 2019

Bg Lift M250 LI-ION

Foto van de M250 Li-ion op Bauma 2019

De stap lijkt niet groot

Veel fabrikanten zijn ervan bewust dat het anders moet maar ook zeker kan. Ook Bg Lift is volop in ontwikkelingen met elektrisch aangedreven compact kranen. Zo zijn ze nu de Bg Lift M250 volledig elektrisch aan het uitvoeren.

Momenteel is Bg Lift volop bezig met een testfase van deze kraan. Elektrische arbeidstijd en hefvermogen wordt nu onderzocht en verbeterd waar mogelijk. Wat we wel al weten is dat de Bg Lift M250 Li-ion elektrisch kan laden tijdens het werken en zorgt daarmee voor een volledig gebruik tijdens een werkdag van 8 uur.

Grootste voordelen van een elektrische aandrijving is dat je geen emissie hebt op de werklocatie op het geluid van de elektromotor, koelers en hydrauliek na. Daarnaast hoeft je ook niet meer druk te maken over de olie en de filters die anders regelmatig vervangen dienen te worden.

Ondanks dat de stap niet zo groot lijkt om volledig van fossiele brandstof af te stappen en naar volledig elektrisch te gaan zijn er toch nog een aantal belangrijke stappen te nemen. De capaciteit van de accu’s en oplaadtijd is nog aan de krappe kant. De technologie maakt snelle ontwikkelingen mee, en wellicht is dit over een aantal jaar stukken verbeterd.